Ενεργειακή εξάρτηση από το φυσικό αέριο

Ενεργειακή εξάρτηση από το φυσικό αέριο

Αρ. Πρωτ. 6288/18.02.2010

Προς Υπουργό:

- Περιβάλλοντος, Ενέργειας &  Κλιματικής Αλλαγής

Η αυξανόμενη ζήτηση φυσικού αερίου και η επακόλουθη μείωση της ευρωπαϊκής παραγωγής, φέρνει στο προσκήνιο ένα από τα θέματα που θα απασχολήσουν στο εγγύς μέλλον τη χώρα μας, αλλά και το σύνολο των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το 2006 η Ευρώπη εισήγαγε το 54% του φυσικού αερίου που ήταν απαραίτητο για την κάλυψη των αναγκών της. Το 2030 το ποσοστό αυτό αναμένεται να φτάσει στο 80%, με αποτέλεσμα την αύξηση της εξάρτησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, άρα και της χώρας μας, από τις εισαγωγές φυσικού αερίου.

Το ανησυχητικό που έρχεται να προστεθεί είναι στα παραπάνω, είναι το γεγονός της ενδεχόμενης αντικατάστασης της εξάρτησης από ρωσικό αέριο που καταφθάνει μέσω της Ουκρανίας, με ιρανικό αέριο, που θα διοχετεύεται μέσω της Τουρκίας με την κατασκευή του αγωγού Nabucco. Συνεπώς, η αναζήτηση και η αξιοποίηση νέων εναλλακτικών λύσεων είναι επιβεβλημένη μέσα στο ευμετάβλητο γεωπολιτικό σκηνικό που διαμορφώνεται. Η ανάδειξη, λοιπόν, στρατηγικών επιλογών στον τομέα της ενεργειακής πολιτικής, είναι καίριας σημασίας την δεδομένη χρονική στιγμή, έτσι ώστε να αναδειχθεί η χώρα μας σε ενεργειακό κόμβο στη νοτιοανατολική Μεσόγειο, πολιτική που συνειδητά και με μεγάλη επιτυχία ακολουθούσε η προηγούμενη Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.

Κατόπιν τούτων, ερωτάται η αρμόδια Υπουργός:

- Έχει προβεί η ηγεσία του αρμόδιου Υπουργείου στην επεξεργασία συγκεκριμένης ενεργειακής πολιτικής, σε συνάρτηση με την αύξηση της ενεργειακής εξάρτησης της χώρας μας από εισαγωγές φυσικού αερίου;

 

Απάντηση Υπουργείου